Benieuwd hoe onze geslaagde kandidaten het traject ondervonden?

Lees hier de ervaringen van onze kanjers!

Jeroen: “Na een dag werken ben ik weer helemaal blij!”

Jeroen was jarenlang muzikant, maar wilde graag wat nieuws. Toen corona uitbrak besloot hij het roer helemaal om te gooien. “Het aanbod van het traject kwam voor mij precies op het goede moment. Het traject van Groen Uitzendburo bood mij de zekerheid waar ik naar op zoek was. Ik word nu blij van mijn werk als Aankomend Hovenier.”

Wat heeft u hiervoor gedaan?                                                                                                       “Ik ben altijd muzikant geweest. Mijn vader was ook muzikant, ik kreeg het met de paplepel ingegoten. Ik trad veel op, maar ik had daar ook altijd baantjes naast. Ik heb nooit bewust een carrière gekozen. Aan het begin van de coronapandemie maakte ik al heel snel de keuze om iets anders te gaan zoeken.

Ik was toe aan iets nieuws en door het coronavirus zag de toekomst er onzeker uit voor mij als muzikant. Ik had al langer in mijn achterhoofd dat ik in het groen wilde. Ik ben deels op het platteland opgegroeid. Naarmate ik ouder word, verlang ik daar steeds meer naar terug. Ik heb altijd al een fascinatie voor natuur gehad. Het aanbod van het traject kwam voor mij precies op het goede moment.''

Waar werkt u momenteel?
“Ik werk nu bij een kleine hovenier die werkt met een aantal licht verstandelijk beperkten. Er werken twee voormannen en eigenlijk ben ik ook een voorman in opleiding. Ik vind mijn collega’s heel gezellig, we hebben veel lol. Het klinkt een beetje heftig hoor, ‘verstandelijk beperkten’, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat er zoveel verschil tussen ons zit. Het belangrijkste is dat ik op fijne plekken werk en dat het afwisselend werk is.”

Wat vond u van het traject?
“Ik vond het een fijn traject. Ik heb tijdens het traject mijn eigen weg gekozen. Ik was erg gemotiveerd, want overal is wat te leren. Het proces had ik zelf in de hand. Als ik ergens behoefte aan had, kon ik dat gewoon vragen. Ik voelde bij Groen Uitzendburo de vrijheid om aan te geven wat ik op dat moment nodig had. Het studeren vond ik erg leuk.”

Wat vindt u leuk aan het vak?
“Het maffe is, het klinkt bijna therapeutisch, dat mijn werk mijn humeur positief beïnvloedt. Soms heb ik geen zin in de dag. Dan ga ik naar mijn werk, ben ik de hele dag buiten bezig met mijn handen in de aarde, tussen de bomen en de planten. Aan het einde van de dag ben ik weer blij. Als er maar veel groen is, daar word ik vrolijk van.”

Welke kwaliteiten moet iemand hebben om dit vak te beoefenen?
“Je moet sowieso flexibel zijn. Je weet van tevoren eigenlijk niet hoe de dag zal verlopen. Je kunt onverwachtse dingen tegenkomen. Wanneer een klant bijvoorbeeld toch nog een andere vraag heeft, dan moet je de aandacht verleggen. Daar moet je voor openstaan. Op de plekken waar ik nu werk is het ook belangrijk dat je sociaal vaardig bent. Het is fijn als je goed contact hebt met klanten.”

Zou u anderen het traject aanbevelen?
“Ja. Wanneer je echt gemotiveerd bent en je al langer in je achterhoofd hebt om een omscholingsslag te maken, dan zeg ik: doen! Het is heel fijn dat het een verkort traject is. Je verdient na een korte tijd al geld en dat was voor mij een absolute must. Het traject biedt zekerheid”, aldus Jeroen.

Hij gaat verder: “Voorlopig zit ik goed op mijn plek. Ik heb de neiging om steeds maar door te willen. Als ik iets had bereikt, wilde ik gelijk weer een volgend doel. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dit nu niet ga doen. Ik ben iemand van de praktijk. Ik wil nu lekker leren en werken hier. Het theoretische deel is leuk, maar het echte leren gebeurt door de ervaring.”