Benieuwd hoe onze geslaagde kandidaten het traject ondervonden?

Lees hier de ervaringen van onze kanjers!

Herry: “Het werk als hovenier is heel afwisselend; geen dag is hetzelfde.”

Herry is altijd al een tuinliefhebber geweest. Na jaren werken bij een pluimveeslachterij, besloot hij om zich te laten omscholen tot Aankomend Hovenier. “Het is fijn om te merken dat iets je steeds beter afgaat. Het traject duurt een korte periode en na afloop heb je genoeg kennis om aan de slag te gaan.”

Hoe bent u bij Groen Uitzendburo terechtgekomen?                                                                                      “Ik heb jaren gewerkt bij een pluimveeslachterij. Toen dat bedrijf failliet ging moest ik wel wat anders zoeken. Op de arbeidsmarkt kwam ik voor het eerst in contact met Groen Uitzendburo. Ik hoorde dat ik mij om kon omscholen tot Aankomend Hovenier en dat leek mij interessant. Ik was altijd al wel een tuinliefhebber. Daarom heb ik mij gelijk opgegeven.”

Wat vond u van het traject?
“Het traject was goed te doen. Ik vond het praktijkgedeelte van het traject het leukst. Het werk is heel anders dan ik gewend was. Het is lichamelijk namelijk best wel zwaar. Ik moest er even aan wennen, maar vond het steeds leuker worden. Na verloop van tijd krijg je meer overzicht en weet je wat je moet doen. Het is fijn om te merken dat iets je steeds beter afgaat.”

Wat vindt u leuk aan het vak?
“Het is heel anders dan ik gewend ben. Iedere dag zag er hetzelfde uit bij mijn vorige baan. Dat is nu wel anders. Het werk als hovenier is heel afwisselend: geen dag is hetzelfde. Je werkt altijd buiten. In de tuin werken heb ik altijd al leuk gevonden, dus dat is voor mij ideaal.”

Welke kwaliteiten moet iemand hebben om dit vak te beoefenen?
“Je moet flexibel zijn. Je doet namelijk heel veel verschillende soorten werkzaamheden. Ook zijn de planningen heel flexibel. Ik weet nu bijvoorbeeld nog niet wat er volgende week op de planning staat. Hier moest ik zelf wel aan wennen, maar uiteindelijk kom je in een soort routine. Daarnaast moet je goed met mensen kunnen omgaan. Goed contact met de klanten is erg belangrijk. Daar moet je wel voor openstaan.”

Zou u anderen het traject aanbevelen?
“Ja, als je op zoek bent naar een afwisselend beroep zeker. Ik vond het traject goed te doen. Je leert veel in korte tijd. Je zit niet dagen op kantoor, maar bent de hele tijd buiten. Met dit traject word je snel omgeschoold. Je hoeft niet eerst weer helemaal de schoolbanken in. Je loopt vooral stage en dan leer je het vak pas echt. Zo leer je ook het snelst. Tijdens het stagelopen herken je de stof die je hebt geleerd; je ziet dan het grotere geheel. Het opleidingstraject duurt een korte periode en na afloop heb je genoeg kennis om aan de slag te gaan.”