Groen werkproject werpt vruchten af

15 trotse groenmedewerkers ontvingen op 29 maart een certificaat tijdens de afsluiting van het bijzondere leerwerktraject ‘Werken in ‘t groen’. Een vernieuwend sectoraal werkproject dat wegens succes wordt herhaald.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het grootste aaneengesloten bosgebied van de Randstad. Door de steeds grotere populariteit van het groene recreatiegebied groeit ook de werkgelegenheid in het park- en bosbeheer. Voor het onderhoud en beheer van deze mooie groene omgeving hebben GS-personeel en Goedlandt circulair landgoedbeheer in Doorn in samenwerking met het Werkgeverservicepunt van de Regionale Sociale Dienst de maatwerkopleiding tot veldmedewerker ontwikkeld. De opleiding is een leerwerktraject, de deelnemers volgen een theorieopleiding bij Goedlandt, behalen het certificaat Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) en gaan tegelijkertijd aan het werk op een aantal landgoederen. Hierdoor zijn zij breed inzetbaar binnen de groensector. Doordat er bijvoorbeeld ook aandacht is besteed aan werkzaamheden rondom bosonderhoud, kunnen deze medewerkers ook buiten het normale groenseizoen worden ingezet.

Gegarandeerd aan het werk

Eind januari zijn 15 werkzoekenden uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende gemeenten vol enthousiasme gestart met deze unieke opleiding. Vanaf 29 maart hebben zij allen een certificaat op zak en gaan ze via meerdere uitzendbureaus, waaronder Groen Uitzendburo aan de slag binnen de groensector. De komende maand worden nieuwe deelnemers voor de volgende opleidingsronde geselecteerd.

Wethouder Hans Nijhof is enthousiast over het samenwerkingsproject: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je gezamenlijk de toenemende vraag om personeel in een bepaalde sector gericht kan aanpakken. De deelnemers een opleiding, zinvolle werkervaring en gegarandeerd werk, de werkgevers een goede gemotiveerde kracht!”

Nieuwkomers

Onder de deelnemers zijn 10 nieuwkomers. Met behulp van een tolk hebben zij de theorielessen gevolgd en hebben zij getraind voor het VCA-examen. Tijdens de stageperiode zijn zij gekoppeld aan andere deelnemers om te oefenen met de Nederlandse taal, om een maatje te hebben en het eigen netwerk te vergroten. “Het spreken van de taal, sociale contacten en een betaalde baan zijn heel belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen in de Nederlandse samenleving. Het is mooi om te zien dat dit samenkomt in dit bijzondere werkproject!” aldus wethouder Hans Nijhof.

Groen Uitzendburo

Groen Uitzendburo heeft dit project als zeer positief ervaren. Momenteel er er meerdere werkzoekenden via ons aan het werk gekomen bij diverse projecten in onder andere Amersfoort, Woudenberg en Doorn.

Bron: De Nieuwsbode Heuvelrug
Foto: Gemeente
P
ublicatiedatum: 03-04-2018